De loonelementen van de inlenersbeloning

0

Een uitzendkracht wordt in principe beloond conform de inlenersbeloning of het loonverhoudingsvoorschrift. Deze inlenersbeloning bestaat uit zes elementen die voor de uitzendkracht worden toegepast zoals deze ook gelden bij de inlener. 

Geldende periodeloon in de schaal

De uitzendkracht wordt ingeschaald en beloond volgens cao of beloningsregeling. Voor bijzondere doelgroepen kan daarnaast de ABU-beloning gelden.

Arbeidsduurverkorting

De uitzendkracht heeft recht op dezelfde arbeidsduurverkorting per week, maand of periode. Dit kan zowel in tijd als geld worden gecompenseerd. De berekening hiervan is soms ingewikkeld en ondoorzichtig. Met Xpert HR Flex maakt u hier geen fouten in.

Toeslagen

De uitzendkracht ontvangt dezelfde toeslagen voor overwerk, verschoven uren, onregelmatigheids- (waaronder feestdagentoeslag) en ploegentoeslag.

Initiële loonsverhoging

De uitzendkracht moet dezelfde initiële loonsverhoging ontvangen zoals deze geldt voor de werknemers in dienst. Ook het tijdstip waarop deze wordt uitgekeerd, is overeenkomstig.

Kostenvergoeding

De uitzendkracht ontvangt dezelfde kostenvergoeding als werknemers in dienst van de opdrachtgever, maar alleen als het uitzendbureau die vrij van premies en belastingen kan vergoeden. Denk aan reiskosten, gereedschapskosten en andere noodzakelijke kosten.

Periodieken

De uitzendkracht ontvangt dezelfde periodieke loonsverhoging als werknemers in dienst

Meer weten over de loonelementen, wat ze precies inhouden en waar u om moet denken? Advocaten Maarten Tanja en Liselotte Mannaerts zetten de belangrijkste aandachtspunten op een rij in een whitepaper over de inlenersbeloning.

Klik hier om naar de whitepaper te gaan.

Lees meer over:

Over Auteur

Marloes Oelen

Marloes Oelen is contentcoördinator van XpertHR. Met haar journalistieke blik zorgt zij ervoor dat jij helemaal niks mist.